Antwerpse Kathedraalconcerten vzw

De Antwerpse Kathedraalconcerten vzw

De concertvereniging Antwerpse Kathedraalconcerten vzw werd opgericht in 1963 met het doel de religieuze muziek in het algemeen en de orgelmuziek in het bijzonder te propageren.

Sedert 1963 wordt er in de Antwerpse kathedraal jaarlijks een internationale orgelcyclus georganiseerd. Er worden orgelconcerten gegeven in de maand juni, telkens op vrijdagavond om 20.30u. Ook wordt er sedert 1993 een reeks middagconcerten gegeven genaamd "Orgel na de noen", en dit tijdens de maanden juli en augustus. Deze concerten hebben plaats iedere vrijdagmiddag om 12.45u.

Speciale aandacht gaat uit naar het romantische Schyven-orgel van de kathedraal, een meesterwerk van de XIXde eeuwse orgelbouw in België. Daarnaast werd in 1993 een schitterend nieuw orgel gebouwd in klassieke stijl door de Zwitserse firma Metzler Orgelbau uit Dietikon.

De orgelconcerten worden afwisselend gegeven op het romantischeSchyven-orgel en op het klassieke Metzler-orgel. Dit laatste instrument is een volwaardige aanvulling van het romantische Schyven-orgel. De rijke barokliteratuur van Bach, Buxtehude, e.a. , die op het romantische Schyven-orgel moeilijk tot klinken kan worden gebracht, is prachtig te realiseren op het klassieke Metzler-orgel. Het omgekeerde is ook waar. Zo zal het Schyven-orgel het geschikte instrument blijven voor symphonische muziek gecomponeerd na ca. 1840, zoals die van Widor, Franck, Messiaen, en anderen.

Meer dan 300 internationaal vermaarde organisten en ensembles waren reeds te gast in de Antwerpse Kathedraal. De vereniging verleent tevens haar medewerking aan belangrijke concerten die doorheen het jaar in de O.L.-Vrouwekathedraal worden georganiseerd.
 

Maatschappelijke zetel

Antwerpse Kathedraalconcerten vzw
Groenplaats 21
2000 Antwerpen, België

 

Leden van de Antwerpse Kathedraalconcerten vzw

Stefan Verberckmoes Voorzitter
Geert Huylebroeck Secretaris
Peter Van de Velde Organist-titularis en artistiek adviseur
Jacques Michielsens Penningmeester
Hugo Loos Bestuurder
   
Hugo de Ruijter Ere-voorzitter
Stanislas Deriemaeker Stichter-erevoorzitter en ereorganist
Luc Leytens Stichter-eresecretaris
Angele Bogers  
Christian Devos  
Thierry de Marneffe  
Ellen Loos  
Jan Noordzij  
Georges Snijders Leden
   
Paul Leysen Stichter-erelid
Georges De Witte Erelid
Hubert Sturtewagen Ere-voorzitter